A kezdetek....

A FOX Seth McFarlane korábbi alkotására, a Larry rövidfilmekre figyelt fel először, és ennek hatására a készítőt egy új sorozat két évadára szerződtette. A második évad végével a társaság törölni szerette volna a sorozatot, azonban a cégen belüli hatalmi változás és a rajongók nyomására megrendeltek egy harmadik szezont is, ami után ismét megszakították. A Cartoon Network rajzfilmcsatorna Adult Swim blokkjában tűntek fel ismét az addigi epizódok ismétlései, melyek viszonylag nagy érdeklődést váltottak ki a tévénézőkből, illetve a DVD-kiadások is jól fogytak az üzletek polcairól (több, mint 2,2 millió darabszámmal), minek hatására a televíziócsatorna újra érdeklődni kezdett a sorozat iránt. A Family Guy 2005-ben ismét visszatért a képernyőkre, két további évaddal és egy DVD-filmmel (Stewie Griffin: The Untold Story). Eddig hét évad készült el, de a folytatás a szerződés alapján 2012-ig biztosra vehető.

A film....

2005-ben készült egy film, a Stewie Griffin: The Untold Story, melyben Stewie San Fransisco-ba látogat, annak reményében, hogy megleli valódi apját. Eközben Peter és Lois randizni tanítják Chris-t és Meg-et, hogy kimozduljanak a házból, és így a felnőtteknek is legyen idejük kettesben. A film három epizódra szétdarabolva a tévében is látható volt.

2007-ben elkészült a "Blue Harvest", a Family Guy saját Star Wars-átirata, mely szintén megjelent DVD-n. A tévében két epizódként ment le. A nagy sikerre való tekintettel az ötödik és a hatodik epizód paródiája is elkészül.


Díjak és elismerések:

A Family Guyt eddig tizenegyszer jelölték Emmy és Golden Globe díjra különböző kategóriákban, és eddig mindkét fórumon háromszor nyert.

A Primetime Emmy díjon belül a kiemelkedő animált program - kevesebb, mint egy óra kategóriában háromszor (2000-ben a Road to Rhode Island, 2005-ben a North by North Quahog és 2006-ban a PTV c. epizódokért); a kiemelkedő animált program - több, mint egy óra kategóriában egyszer (2008-ban a Blue Harvest c. Star Wars-paródiáért) került jelölésre. Seth MacFarlane 2000-ben Stewie Griffin szerepéért megkapta a kiemelkedő szinkronteljesítményért járó díjat, valamint 2009-ben szintén őt (ezúttal Peter Griffinként nyújtott teljesítményéért) és 2007-ben Mila Kunist (Meg Griffin szerepéért) ugyanebben a kategóriában jelölték.

A Brian Wallows and Peter's Swallows c. epizódban elhangzott You've Got a Lot to See című dal 2002-ben megkapta legjobb betétdal és dalszöveg díjat (a zenét Walter Murphy szerezte, a szövegét Seth MacFarlane írta). Ugyanebben a kategóriában a Family Guy kapott még egy jelölést 2007-ben, a Peter's Two Dads c. részben felcsendült My Drunken Irish Dad c. dalért. Az eddigi utolsó Emmy-díjat Steven Fonti szerezte a sorozatnak, aki a kiemelkedő önálló teljesítmény animációban kategóriában lett első 2007-ben (a No Chris Left Behind c. epizód forgatókönyvéért).

Az eddigi legnagyobb elismerés, hogy 2009-ben Emmy-díjra jelölték a legjobb vígjátéksorozat kategóriában. 1961 óta először történt ez animációs sorozattal, akkor a Frédi és Béni (The Filntstones) c. műsort érte ez a megtiszteltetés.

Az alkotó: Seth MacFarlane

Seth Woodbury MacFarlane (született 1973. október 26., Kent, Connecticut), Emmy-díjas amerikai rajzfilmkészítő, zeneszerző, író, producer, színész, énekes és szinkronszínész. Gyerekkorában aktívan érdeklődött az illusztráció iránt, és rajzfilm figurákat kezdett rajzolni. Érettségi után a Rhode Island School of Design (RISD)-ben tanult tovább rajzfilm szakon, ahol képzőművészeti diplomát szerzett. A Hanna–Barbera stúdióban kezdett el dolgozni, mint rajzfilmkészítő és író. Közreműködött többek között a Johnny Bravo, Boci és Pipi, valamint a Dexter laboratóriuma című rajzfilmekben. Később felfigyeltek rá a FOX tévécsatornánál, ahol is elkészítette első rajzfilm sorozatát Family Guy címmel, amelyet 1999-ben kezdtek sugározni. 2005-ben kezdték vetíteni az Amerikai fater című rajzfilmet, amelyet Matt Weitzmannel és Mike Barkerrel közösen készített. 2009-ben a The Cleveland Show-t kezdték el vetíteni. Egy negyedik animációs sorozata előkészületben van.

Fox Broadcasting Company:

A Fox Broadcasting Company egy amerikai televízió társaság. Tulajdonosa a Fox Entertainment Group vállalatcsoport, amely a Rupert Murdoch irányította News Corporation médiabirodalom részét képezi.

1986. október 9-én FOX néven indította el saját televíziócsatornáját, ekkor bővült négy szereplősre az addig az ABC, az NBC és a CBS trió által uralt földi sugárzású szabadon vehető televíziós piac. A csatorna műsoraival főleg a fiatal nézőket célozta meg. Műsoridejében híreket, szórakoztató műsorokat és sorozatokat vetít. A hálózat a nevét társcégéről, a 20th Century Fox filmstúdióról kapta.

  

forrás: http://hu.wikipedia.org/ nah és persze a jó öreg http://www.google.hu/

Vissza a főoldalra......


                                    

Átfedések az Amerikai faterral:

Seth McFarlane másik sorozatából alkalmanként szereplők érkeznek a Family Guy-ba is. Roger, az idegen lény szerepel az ötödik évad záróepizódjának legutolsó jelenetében, a Star Wars-paródia (Blue Harvest) kocsmajelenetében, valamint Stan Smith a "Lois megöli Stewie-t" részben látható.
A Cleveland Show:


2009 őszén egy új sorozatot indít útjának a FOX: a Family Guy szereplőgárdájából kiemeli Clevelandet, és egy önálló sorozatba helyezi őt. Ezt a műsort Seth MacFarlane és Mike Henry (aki Cleveland karakterének kitalálója és hangja) együtt vezeti.Az eredeti hangok:

 • Seth MacFarlane: Többek között Peter, Stewie, Brian, Quagmire, Tom Tucker, Jake Tucker, Carter Pewterschmidt, Jasper, Jézus, Seamus kapitány, Kevin Swanson, Bill Clinton, Dr. Hartman és Ernie, az óriáscsirke karakterét is ő szólaltatja meg.
 • Alex Borstein: Többek között Lois, Tricia Takanawa, Barbara Pewterschmidt, Lisa és Loretta Brown hangja
 • Seth Green: Chris Griffin, Opie, Niel Goldman és Dylan szinkronhangja
 • Mila Kunis: Meg Griffin szinkronhangja (a második évad végétől)
 • Mike Henry: Cleveland, Bruce, Herbert, Fouad, Consuela és a "bezsírozott süket" hangja
 • Patrick Warburton: Joe Swanson hangja
 • Adam West: West polgármester hangja
 • Jennifer Tilly: Bonnie Swanson hangja
 • Lori Alan: Diane Simmons hangja
 • Phyllis Diller: Thelma Griffin hangja
 • Drew Barrymore: Jillian és Mrs. Lockhart hangja
 • Phil LaMarr: Ollie Williams és a bíró hangja
 • John G. Brennan: Mort Goldman és Horace hangja
 • Nicole Sullivan: Muriel Goldman hangja
 • Lisa Wilhoit: Conie D'Amico hangja
 • Carrie Fisher: Angela hangja
 • Danny Smith: a gonosz majom, Buzz Killington, Jim Kaplan és Al Harrington hangja
 


www.ingyenweblapok.hu | Készítette: Soride 2008

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional